Subiectul ad-urilor video nu este deloc tabu nici pentru marketerii români, nici pentru consumatori. Ele sunt parte integrată a stategiilor de marketing ale marilor companii și sunt difuzate zilnic către consumatori.
În 2018, brandurile au cheltuit la nivel internațional peste 90 de miliarde de dolari pentru reclame video. Conform unui raport al Forrester, se preconizează că suma cheltuită pe video-ads va atinge 102,8 miliarde USD până în anul 2023. Reclamele video nu doar că își vor menține poziția în domeniul marketingului online dar vor crește ca volum și valoare.
Ce sunt și cum au evoluat video ad-urile ?
Ad-urile video sunt videoclipuri scurte, delimitate la maxim 60 de secunde în funcție de canalul de transmisie folosit. Prin intermediul lor este transmis conținutul brandurilor în scopuri specifice precum generarea de vânzări sau creșterea notorietății.
Dinamica mediului online și a platformelor de social media a condus la apariția conținutului video iar din acesta au derivat ad-urile. În anul 2014 au avut un început timid dar au fost propulsate de explozia tehnologică ce a avut loc de atunci și până în prezent.
Video content și video ads
Când vine vorba despre comunicarea dintre brand și consumator, comunicarea video este cea mai personală formă de comunicare după cea face to face. Oamenii au devenit mai sceptici și preferă să se încreadă în alți oameni, în părerile și recomandările lor. Marketerii au analizat problema și soluția este comunicarea în forme cât mai personale. Brandul este privit cu mai multă încredere fiindcă este mai umanizat și mai personal.
Conținutul video este un ansamblu de materiale video pe care brandul le comunică în mod constant pe diferite subiecte și teme. Un canal de YouToube unde sunt încărcate videoclipuri, un vlog, story-urile de pe pagina de Instagram a brandului sau clipurile postate pe Facebook sunt conținut video. Conținutul video nu este limitat ca timp și poate fi distribuit pe canalele proprii ale companiei.
Ad-urile video sunt materiale video limitate ca timp care concentrează personalitatea unui brand și care transmit un mesaj clar către consumatori. Scopul lor diferă în funcție de strategia și campania din care fac parte, sunt limitate ca timp și cel mai important, sunt plătite.
Conținutul video este unul dintre cele mai importante elemente care personalizează, diferențiază și umanizează un brand iar ad-urile sunt modalitatea de promovare a conținutului și împlicit de transmitere a unui call to action în mod puctual.
Platformele social media – canalele ad-urilor video
Rețelele de socializare sunt locurile în care consumatorii și brandurile se întâlnesc și se cunosc în mediul digital. Pe rețele de socializare se încarcă conținutul brandurilor în format text, vizual și video și tot aici se fac și ad-urile. Un video ad trebuie să îndeplinească criterii diferite pentru fiecare platformă.
Printre cele mai vechi, populare și active platforme de socializare. Aici au luat naștere ad-urile așa cum le cunoaștem. Există mai multe tipuri de ad-uri precum News feed link video, Carusel, Collection, Canvas sau Slideshow video.
Definit inițial ca platforma publicului țintă situat sub vârsta de 20 de ani, a ajuns repede la inima tuturor consumatorilor de digital, bucurându-se de peste un miliard de conturi active în întreaga lume, iar în România de peste 4 milioane. 62% din utilizatorii din 2019 au vârste cuprinse între 26 și 36 ani și toți au tendința să viziteze website-ul unui brand care publică conținut video relevant.
Indicat este să nu te apropii de dimensiunea și durata maximă pentru a avea șanse mari de aprobare.
YouTube
Peste 1,5 miliarde de utilizatori vizitează site-ul lunar pentru a consuma 1 miliard de ore de materiale video – zilnic. Pentru brandurile digitale și nu numai, YouTube ads a devenit un mijloc de a genera trafic și notorietate. Există mai multe tipuri de ad-uri însă cele video sunt de trei tipuri.
Statisticile din ultimii ani au arătat că LinkedIn este cea utilizată și de încredere platformă atunci când discutăm despre conținut. Atât publicul de larg consum, dar și brandurile B2B apreciază conținutul scris și video publicat și se ajută de informațiile primite. Peste 260 de milioane de conturi sunt active lunar pe această platformă.
TikTok
Este o aplicație bazată exclusiv pe material video și este extrem de cunoscută în categoria de vârstă 7 – 25 de ani. Un detaliu de care absolut toate brandurile trebuie să țină cont este că utilizatorii cu vârste fragede din ziua de astăzi sunt posibilii clienți de mâine. Conținutul video este apreciat în mod special de cei tineri și reprezintă o bună ocazie pentru a prezenta servicii sau produse într-un mod creativ.
Snapchat
Este definiția generației noi de consumatori. Aici este necesar content atrăgător, scurt și la obiect. Tinerii sunt mai implicați ca oricând în tot ceea ce fac și nu își permit mereu să petreacă foarte mult timp citind articole stufoase, astfel un video pe Snapchat chiar face mai mult decât 1000 de cuvinte.
Folosit adesea pentru a transmite cele mai recente știri, Twitter este acel prieten care știe tot ce mișcă și unde. Putem să îl numim chiar un mic trendsetter pentru că tot ce este postat aici este fresh și adesea vine cu impact asupra mesajelor transmise pe toate celelalte platforme. Are două tipuri de plasări de reclame video:
Ce spun specialiștii
La nivel internațional se fac previziuni în legătură cu aplicația TikTok și se preconizează o evoluție semnificativă în viitor.
Viitorul este deja aici. Tendința ad-urilor video este de creștere și devine din ce în ce mai necesar pentru branduri să se prezinte prin materiale video consumatorilor. Personalitatea brandului trebuie să ajungă la oameni într-o formă sinceră și cât mai umană iar comunicarea se cere a fi una cât mai personală.
Dacă nu o faci tu o face competiția
Mediul digital este foarte dinamic și majoritatea brandurile știu acest lucru. Este de înțeles dacă nu mai ai timp pentru dezvoltarea de conținut video și serii de ad-uri dar poți apela oricând la specialiștii din domeniu.
Dacă tu ai ajuns la aceste informații și competiția ta a facut-o iar întrebarea este, vei ca oamenii să vadă videoclipuri cu brandul tău sau cu competiția ta?